maandag 31 oktober 2011

Costume: Lenzen

De outfit van een zombie is zo divers, dat er praktisch geen definitie is voor de 'perfecte' outfit. Toch is er een item dat je outfit de extra touch kan geven dat geen enkel ander item dat kan, namelijk lenzen.

Er zijn honderden soorten lenzen. Degene die je oogkleur veranderen, die je ogen groter doen lijken of die je zelfs als de terminator kunnen laten doorgaan. En ook voor ons zombies is er de keuze.

Toch is dit net als andere costume-cosmetica iets waar je verantwoord mee moet omgaan & hieronder zal ik in grote lijnen de basisinformatie geven.

Er zijn twee soorten lenzen: de harde & de zachte. Meeste (gekleurde) lenzen zijn zacht, maar er zijn ook gekleurde lenzen die hard zijn. Hier is geen verschil op van effect. Alleen kunnen zachte lenzen makkelijker scheuren (en hierdoor onmogelijk nog te dragen). Hieronder geef ik enkele tips & tricks om lenzen aan te schaffen, onderhouden & dragen. Er word later nog een video geupload waarin word getoond hoe je je lenzen in moet zetten.

1. Aanschaf lenzen
Voor je je lenzen gaat aanschaffen is het belangrijk dat je weet welk effect je wilt hebben. Wil je subtiel gaan, dan kan je kiezen voor de 'black out'-lenzen die je gehele oog zwart maken. Als je dramatisch wil gaan dan kan je kiezen voor witte lenzen (hierin zijn verschillende 'types') of felgekleurde. Dit is volledig je eigen keuze.

De prijs van een enkele lens ligt tussen de 12 & 15 euro. Bij aanschaf moet je goed opletten of ze per paar of alleen worden verkocht. Een set komt meestal rond de 30 euro uit, maar hierin kan de prijs ook verschillen.

(Enkele adressen die lenzen verkopen in Belgiƫ zijn bv Fansshop of Ultra-Violet in Antwerpen. Maar ook andere alternatieve winkels of kostuumwinkels mogen deze in stock hebben. Eveneens zijn er ook verschillende adressen te vinden op het internet).

Als je lenzen aankoopt is het ook enorm belangrijk dat je check hoe lang ze bruikbaar zijn. Lenzen die 'vervallen' zijn mag je absoluut niet terug gebruiken & dragen.

De meeste lenzen zijn 30 dagen, 6 maanden of een jaar. De prijs kan hierin lichtjes verschillen per type lens, maar veel is dit niet.

2. Onderhoud lenzen

Lenzen moet je afzonderlijk bewaren in daarvoor bestemde lenzenpotjes (meestal zijn deze geleverd of kan je deze apart bijkopen), in ook speciaal bestemde lenzenvloeistof (deze is eveneens meegeleverd of apart verkrijgbaar bij de lenzen).

Op elk potje is er een L & R wat staat voor links & rechts. Bij de eerste keer dragen kan je vanaf het begin het beste altijd je linkse lens in het linkse potje doen & vice versa. Dit is om gezondsheidsreden zoals bv wanneer er irritatie of infectie op je ene oog is het niet word overgedragen op je andere oog (hierin heb ik ervaring met mijn eigen dagelijkse lenzen).

De vloeistof van lenzen moet je altijd vervangen als de lenzen in gebruik zijn geweest. Eveneens als ze niet gebruikt zijn is het altijd aangeraden om elke 2 - 3 weken de vloeistof te vervangen (de vloeistof kan verdampen, waardoor je lens droog komt te staan).

Wanneer je lens 'drooggevallen' is mag je absoluut niet eraan gaan prutsen. Dit geeft meestal als resultaat dat je lens breekt & klaar is voor de vuilbak. Giet er de lenzenvloeistof over (in het potje) & laat het een tijd liggen. In de meeste gevallen word de lens terug bruikbaar.

Het beste kan je af & toe je potjes ook uitkuisen (dit om stof te vermijden) & is ook aangeraden om de x-aantal tijd.

3. Inbrengen

Het inbrengen van lenzen is een trick die niet iedereen onmiddelijk heeft. Mensen die dagelijks lenzen dragen zullen geen enkel probleem ondervinden bij het inbrengen, maar mensen die er nog niet used aan zijn kunnen enorm sukkelen. Voor dit maak ik later nog een video aan die toont hoe je je lenzen het makkelijkste kan inzetten.

4. Dragen van lenzen & andere nuttige tips

Lees altijd de bijsleuter bij de lenzen in verband met draagtijd. De kostuumlenzen zijn slechts voor occassioneel gebruik & mogen absoluut niet dagelijks gedragen worden. Het beste is om lenzen tussen de 6 & 8 uur maximum te dragen en bij irritatie onmiddelijk uit te nemen & in de vloeistof op te bergen.

Als je nog nooit lenzen gedragen hebt kan je het beste eerst proberen thuis of je erop reageert & hoe lang het duurt voor je echt last krijgt.

Wanneer je je buiten begeeft met je lenzen is het ook aangeraden om altijd je lenzenpotje (met nieuwe vloeistof en/of de fles lenzenvloeistof) bij de hand te hebben. Dit om bij irritatie onmiddelijk de kans te hebben om de lenzen uit te nemen & op te bergen.

5. Lenzen op sterkte met gekleurde lenzen

Een van onze zombies vermelde dat zijzelf vaak haar gewone lenzen op sterkte draagt samen met de gekleurde lenzen. Aangezien de gekleurde zo dun zijn geeft dit vaak geen probleem. Ze raadde eveneens aan om het eerst thuis enkele keren voor een paar uur te proberen & als je ermee naar buiten gaat lenzendruppels bij de hand hebt. De bovenste lenzen kunnen makkelijk uitdrogen & zo problemen veroorzaken.


Enkele impressies van de impact van lenzen (gemaakt op de zombiewalk 2011, Antwerpen)

Zombie: Xanthy


Zombie: Belinda

Vragen, opmerkingen, tips ...?
Contacteer ons op belgianzombiefoundation@gmail.com


Lots of brains,
The BZF-team

Geen opmerkingen: