zondag 6 november 2011

Costume: waar je aan moet denken.

Omdat je altijd goed moet nadenken over de praktische kant van de zaak: bij deze een korte gids voor het voorbereiden van kostuums.

Dingen waaraan je moet denken als je een kostuum voorbereidt.

 • Prijs
  Overdenk je budget voor je begint. Wat heb je in gedachten, en heb je er het budget voor? Als je niet teveel geld op overschot hebt, probeer dan manieren te vinden om het betaalbaar te maken (zoals goedkoper materiaal, tweedehandswinkels en DIY). Als dat niet gaat, probeer iets anders. Het heeft geen zin om er veel teveel geld in te steken.
 • Tijd
  Hoeveel tijd heb je om iets te maken, en is je idee realiseerbaar in die tijd? Plaats je bestellingen op tijd, en maak meer tijd vrij dan je nodig hebt. Als iets foutloopt of er iets onverwachts tussenkomt, ga je blij zijn dat je extra tijd hebt om alles toch nog af te krijgen.
Aan deze twee hierboven denk iedereen, maar aan de dingen hieronder wordt doorgaans nauwelijks tot niet gedacht...
 • Weer
  Als je binnen zit: zorg ervoor dat je het niet te warm gaat krijgen.
  Als je buiten zit: welk seizoen is het? Hoe gaat het weer zijn? Zorg ervoor dat je outfit daarop is afgestemd. Neem een cape of jas mee voor als het wat kouder wordt. Bij kans op regen: zorg voor een paraplu.
 • Schoeisel
  Niemand schijnt hieraan te denken.
  Denk even na over je voeten: ga je veel rechtstaan en rondlopen, en op wat voor oppervlak?
  Wat Zombie Walks betreft: je gaat een hele dag rondschuifelen in een stad vol kasseien, plassen en god-weet-wat. Hoge hakken zijn dus geen goed idee.
 • Contactlenzen, valse wimpers etc.
  Als je niet gewend bent om lenzen in te hebben, kan je ze best al eens op voorhand uitproberen, om te zien of je er last van hebt en hoe lang je ze kan inhouden. Omdat lenzen na een tijdje wat lastig kunnen worden, kan je best altijd je lensdoosje en eventueel oogdruppels meenemen.
  Hetzelfde is trouwens waar voor valse wimpers. Als je moe bent en ze al een tijdje aanhebt, durven ze weleens zwaar aanvoelen; ze kunnen ook los komen te zitten. Als je wimpers aandoet, kan je daarom best zorgen voor wimperlijm en iets om je wimpers in te doen.

 • Neem een zak mee!
  Neem altijd iets mee om je spullen in te steken - zeker als je kostum geen zakken heeft. Uiteraard kan je best zorgen voor iets dat bij je kostuum past. Best een oude zak die al wat versleten is, liefst met bloedspetters of vlekken of zo.
  Wat je altijd in je tas zou moeten hebben:
  • Een identiteitskaart (moet je verplicht op zak hebben in BelgiĆ«).
  • Geld, uiteraard.
  • GSM.
  • Neem je medicijnen, ben je allergisch, heb je last van migraine? Neem wat mee. Je wilt absoluut niet vastzitten in het midden van een evenement zonder pijnstillers.
  • Handspiegel en extra makeup.
  • Eventueel wat basis-naaimateriaal, voor als er iets foutloopt.
 • Voorbereiding op de dag zelf.
  Denk even rustig na. Hoe lang duurt het om je haar en makeup te doen, hoe lang duurt het om je kostuum aan te doen? Kan je dat allemaal in je eentje? Hoe lang duurt het om van jou thuis naar het evenement te raken?
  Als het je uren en uren kost om je klaar te maken, hou je dan maar vast om heel vroeg op te staan. Bedenk dan of je bereid bent om rond 6u 's morgens op te staan voor je kostuum.
  Als je tijd wil besparen: je kan voor een pruik zorgen om je haar niet te moeten doen, of je makeup onderweg doen als je geen chauffeur bent.
Ziezo, hopelijk helpt dit wat.

Lots of brains,The BZF-team

Geen opmerkingen: