zondag 25 maart 2012

Review: The Revenant (Frog Bros.)

The Revenant (2009)

Regie
D. Kerry Prior

Cast
Annie Abbott, Senyo Amoaku, David Anders, Anne Arles, Suzan Averitt, Bernardo Badillo, Brooke Bickford, Jakob Bokulich, Amy Correa, Jennifer Costa, Braxton Davis, Don Dunn, ...


Ik heb door de jaren heen al tal van rare kruisbestuivingen gezien, een onvermijdelijkheid als je bevriend bent met iemand als Azuul, maar een film die iedere 20 minuten van genre verandert is zonder twijfel een primeur.

The Revenant begint als drama, verandert daarna in een bromance comedy, duikt weer even later het vigilante genre binnen om dan uiteindelijk te eindigen in een sci-fi/horror. 'Ach', denk je dan, 'als het dat maar is', maar het echt bizarre van heel het zaakje is dat hoofdpersonage Bart namelijk een zombie is, of een vampier, of iets daartussen. Zoals een “creature of ze night” leeft Bart bij nacht, heeft hij bloed nodig om niet in sneltempo af te takelen, maar heeft dan weer wel de typische looks van een zombie. En dat allemaal na wat kogels in hoofd en borst te hebben ontvangen tijdens zijn tour in Irak. Een mens zou voor minder thuisblijven.
Ieder segment is competent gemaakt en zeker amusant om naar te kijken, met als uitschieter het stuk waarin Bart toevallig het vigilante pad opsukkelt en dat geweldig goed lijkt te smaken, maar uiteindelijk rekent het gebrek aan identiteit en richting toch wel af met de film. Niet alleen het hoofdpersonage en het genre is een beetje van alles, ook de toon van de film blijft constant veranderen. Het ene moment lijkt het net The Hangover terwijl het 20 minuten later weer een heel zwaarmoedige sfeer kan hebben. Het doet denken aan een reeks kortfilms met hetzelfde personage die zonder enige rode draad aaneen zijn geregen. Goeie idee├źn zijn er in overvloed,  maar door de besluiteloosheid van regisseur Kerry komt er geen enkel echt tot bloei.


Die bijna constante shift houd wel in dat de film gans de speelduur blijft verrassen, maar 2 uur kijken naar iets met zo'n joekel van een identiteitscrisis zorgt er voor dat The Revenant je uiteindelijk met een onvoldaan gevoel gaat achterlaten. De speelduur helpt daar ook niet meteen aan mee. Zo'n 2 uur(!) volgen we Bart in zijn zoektocht naar, ja naar wat eigenlijk? Ook daar is niet meteen duidelijkheid over. Wil hij zijn verloofde terugwinnen, de misdaad bestrijden, het slechte pad opgaan? Als u het weet, mail me dan even...
Het mag een wonder heten dat hoofdrolspeler David Anders(Heroes)het er zo goed vanaf brengt. Wat men hem ook voorschotelt, hij speelt heel geloofwaardig, zonder dat ondeugend kantje te vergeten dat hem ook zo goed afging in Heroes. Als er al iets is wat The Revenant aan mekaar houd, dan is het wel Anders.
Moest eenmansteam Kerry Prior(producer-regisseur-schrijver) de film hebben gebracht zoals de synopsis, de poster en de trailer ons beloofde, een leutige variatie op Boondock Saints, had dit veel beter gescoord. Het zal zijn plaats in de genrecinema zeker wel vinden want het is degelijk gemaakt, toont flitsen van originaliteit en is niet onaardig om naar te kijken. Toch is Prior's film volgens mij te veel vis noch vlees om binnen 5 jaar nog echt herinnerd te worden.
Deze review maakt deel uit van de Zombiebattle 2012

Met dank aan Frog Bros. De oorspronkelijke review en een pak extra info vind je hier.

Geen opmerkingen: